3D tlač je v poslednej dobe na rozmachu, ale ceny 3D tlačiarní sa obyčajne pohybujú v štvorciferných čislach. Prielom v tejto oblasti prináša

Zdroj: sculpteo.com

podnikateľská skupina s názvom Rinnovated Design so zakladateľom kanadského pôvodu Rylan Grayston-om.
Na crowdfoundingovom portáli Kickstarter sa v septembri 2013 objavil ich projekt s názvom The Peachy Printer – The First $100 3D Printer & Scanner!, ktorý okamžite vzbudil pozornosť pre svoje netradičné riešenia ohľadne spôsobu laserovej 3D tlače. Prvotný finančný cieľ na Kickstarteri bol 50 000,- kanadských dolárov, ktorý bol naplnený počas prvých troch dní. Do 30 dní presiahla „podpora ľudu“ nevídaných 650 000,- CAD. Čo priviedlo 4 420 darcov k ich nezvyčajnej štedrosti?

V prvom rade je to neobvykle nízka cena, čím by sa takáto tlačiareň stala „ľudovou“ 3D tlačiarňou. Projekt umožňuje podporovateľom dostať sa k lacnej funkčnej 3D tlačiarni. Už pri investovaní iba 90,- CAD môžu podporovatelia získať Peachy Printer KIT, ktorý má byť vo forme stavebnice. Čiastka 1 000,- CAD umožňuje získať hotovú profesionálnu 3D tlačiareň pripravenú na tlačenie  a 1 liter živice.

Ďalšou presvedčivou novinkou s ktorou prišiel 28-ročný vedúci projektu Rylan Grayston bolo, že prisľúbil, že činnosť spoločnosti bude založená na špecifických morálnych princípoch, najmä, že softvér a hardvér budú slobodné tzv. Freedom respecting. To pritiahlo veľa mladých ľudí.

PeachyPrinter2
Detail tlačiarne

Veľký ohlas si získali netradičné riešenia novej 3D tlačiarne, ktoré niektoré média nazvali revolučnými. Pozrime sa na to. Predstavený koncept vychádza z toho, že spôsob budovania 3D objektu (3D tlač) bude fotolitografická laserová tlač. Čo znamená, že objekt vzniká zo špeciálnej tekutej živice vytvrdzovaním pomocou UV svetla. Vytvrdzovanie prebieha exponovaním laserovým svetlom s filtrovaným UV spektrom na hladine živice. Laserový lúč je smerovaný na povrch vytvrdzovanej živice pomocou magneticky ovládaných zrkadiel. Čo je prevratné, je to, že zrkadlá majú byť riadené, podobne ako hudobné reproduktory, prostredníctvom zvukovej modulácie a ako riadiaca jednotka má slúžiť externý zvukový modul – prehrávač. Vývojári hovoria o možnosti použit zvukovú modul v PC, notebooku, tablete, mobile či IPode.

O netradičnom prístupe svedčí aj spôsob vrstvenia, alebo posun exponovanej hladiny po osi Z počas tlače. Toto bude zabezpečovať nosná kvapalina, ktorá bude odkvapkávať zo zásobníka a dvíhať hladinu ľahšej živice v spodnej reakčnej nádobe. Pravidelné zvyšovanie hladiny nosnej kvapaliny je zabezpečené cez dávkovač – akýsi odkvapkávač, kde sú znova, pomocou zvukovej modulácie, zanamenávané jednotlivé kvapky a zdvih hladiny je tak synchronizovaný s expozíciou.

peachy-printer
Zostavená 3D tlačiareň Peachy Printer

Vývojári sľubujú, že takýto spôsob tlače umožní tlač veľkých objektov bez veľkých nákladov. Jedným z cieľov projektu je dosiahnuť 3D tlač kanoe v reálnej veľkosti. Dúfajme, že to nie je len „kanadský žartík“.

Vo svojej rozvinutejšej verzii by Peachy printer mal užívateľom poskytovať možnosť aj skenovať 3D objekty.

Prísľubným je aj zapojenie do tímu dvatsaťosemročného Josh Ellis-a, ktorý je vývojárom a majiteľom Maker Juice. Maker Juice je online obchod a služba poskytujúca 3D komunite živicu na litografickú 3D tlač. Ponúkajú produkty vlastného vývoja, živice rôznych farieb a živice na tlač flexibilných 3D objektov vo výhodných cenách.

Tlačová hlava s UV bezpečnostným panelmi

Podrobným informovaním o vývoji zodpovedne napĺňa pracovný tím Rinnovated Design svoje záväzky voči investorom a nenecháva ich na pochybách že pracujú „vodne v noci“, ako píšu. Množstvom videoreprtáží na Kickstarteri dokumentujú svoje pokroky.

[fve]http://youtu.be/4WYMTeXpmD8[/fve]

V súčasnosti (február 2014) sa vývoj nezastavil a tiež na svojich stránkach píšu o progrese vo vývoji. Dosiaľ bolo testovaných a revidovaných množstvo verzií tech. riešení (aktuálne PP27). Posleedne pracujú na 4 či 5 designoch, ktoré budú zakomponované do jedného celku. Riadiaci softvér je bežiaci zatiaľ pod Linuxom, ale bude potrebné pripraviť aj verzie pre Mac a Windows. Niektoré z posledných vylepšení Beta kitu:

  • systém riadenia vzdialenosti medzi zrkadlami a aktuátormi a nosičom ich dovoľuje ladiť nezávisle
  • dve cievky boli oddialené aby sa zabránilo vzájomnému rušeniu  – ortogonálne poziciovanie zrkadiel prináša väčšiu deflekciu
  • tlačiareň bola vymodelovaná v OpenScad so zreteľom na matematické vzťahy vo vnútri tlačiarne
  • kódovanie bolo veľmi parametrické – automaticky prinieslo malé zmeny v designe
  • posunutie zrkadiel bližšie k sebe dovoľuje použiť menšie a svetlejšie zrkadlá
  • Pridaný nastaviteľný držiak pružiny
  • rozoberateľné držiaky zrkadiel. Toto prináša možnosť jednoduchého nastavenia
  • Pridaný systém orbitálneho nastavovania lasera

Momentálne sa pripravuje rozposlanie testovacieho Beta kitu vybraným betatesterom.

Peachy-3D-Printer-Output
Jedna z prvých vytlačených vzoriek

Špecifikácie tlačiarne Peachy printer:

  • Spôsob tlače: laserová fotolitografia
  • Minimálna hrúbka steny 3D objektu 0.2 mm
  • Možnosť tlačiť pevné aj flexibilné 3D objekty
  • Rozmery tlačiarne 6” X 6” X 9
  • Rýchlosť tlače záleží od zložitosti modelu
  • Napájanie cez USB port
  • Pripojenie riadiaceho modulu cez zvukový jack
  • Cena živice $45/liter
  • Zostavenie stavebnice do 1 hod

Údaje z testovania tlače:

Testovaný 3D objekt:
Čǎs tlače: 20 min., počet vrstiev: 7 200, vrstiev za sec.: 6, výkon lasera: 20mw, priemer lasera: 0,3mm, vzdialenosť lúča: 15cm, výška 3D objektu: 30mm, šírka: 2,08mm, hrúbka steny: 0.27mm

 

 milh

Od milh

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.